De Leidsche Flesch: 100-jarig bestaan
Studievereniging voor Natuurkunde, Sterrenkunde, Wiskunde en Informatica sinds 1923
Binnen de wiskunde wordt er nog veel onderzoek gedaan in de vakgebieden van analyse en topologie. Een goede manier om functies te begrijpen, is door ze te visualiseren. Hierdoor ontstaan er mooie objecten, die ook als kunstwerken kunnen worden tentoongesteld.

Een van de tentoongestelde objecten is een grote icosaëder. Een grote icosaëder is een sterveelvlak, bestaande uit 20 gelijkzijdige driehoeken die samenkomen in 12 hoekpunten.

Ook is er een torus, een donutvormig object, te zien in de kast. Deze torus is echter bijzonder, doordat de kleine straal niet constant is. Daardoor is de torus aan de ene kant een stuk dikker dan aan de andere kant.

Binnen de topologie zijn veel vormen homeomorf aan elkaar. Ruwweg gesproken is een topologische ruimte een meetkundig object en is een homeomorfisme het continue strekken, buigen, rekken en plooien van dit object in een nieuwe vorm. Een bekend voorbeeld hiervan is een mok die je kan omvormen tot een donut.

Ook in andere kunstwerken is wiskunde terug te vinden. De Nederlandse kunstenaar Escher staat bekend om zijn kunstwerken die vaak spelen met wiskundige principes. De Leidse wiskundige hoogleraar Hendrik Lenstra heeft met een wiskundige vergelijking de litho ‘Prentententoonstelling’ afgemaakt. Hij herkende het Droste patroon in de afbeelding, en met de juiste factoren van de transformatie van de afbeelding wist hij er een oneindig precieze afbeelding van te maken. https://www.youtube.com/watch?v=9WHdyG9mJaI